Google, Android Market’i Kötü Niyetli Yazılımlardan Temizleyen Bouncer’ı Tanıttı!




Geçen yıl 2.5 kat büyüyen Android ekosistemi ve 11 Milyar indirme barajını aşan Android Market‘in hızlı ilerleyişi Google‘ı oldukça memnun ediyor. Fakat açık kaynak kodlu bu platformun halen önemli sorunları olduğunu göz ardı edemeyiz.
Android’in oldukça popüler olması nedeniyle bilişim korsanları tarafından hedef alındığını biliyoruz. Ortaya çıkan kötü niyetli yazılımlar Android işletim sisteminin nasıl bir tehlike altında olduğunu gösteriyor. Bu durum, kullanıcıların akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarının güvenliğini sağlamak için çeşitli yollara başvurmasına sebep oluyor.
Son bir yıldır düşündüğümüzün aksine Google, eli kolu bağlı Android Market’e herkesin istediği uygulamayı yükleyebilmesine izin vermiyormuş. Resmi mobil blogdan yapılan açıklamayla gün yüzüne çıkan Bouncerhizmeti, 2011′in başından beri spyware, malware ve trojanlı uygulamaların indirilme oranlarına neredeyse yarı yarıya azaltmış.
Uygulamalar Android Market’e geliştirici ya da bilişim korsanları tarafından aktarılırken taramalara başlayan servis, içeriğin almak istediği izinleri benzerleriyle karşılaştırarak marketi bu tür korsanlardan temizleyebilmek için elinden geleni yapıyor. Kötü niyetli yazılım, uygulama mağazasında yayınlanıp kullanıcılar tarafından yüklense bile engellerle karşılaşıyor.
Google Android, Mühendislik Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer’in bununla ilgili açıklaması şöyle;
Sandboxing: Android platformu, uygulamalar ve cihazınızın diğer yazılımları arasına sanal duvarlar ören “sandboxing” adlı bir teknik kullanıyor. Eğer kötü niyetli bir uygulama yüklerseniz, bu yazılım cihazınızın diğer bölümlerindeki verilere erişemez ve size vereceği hasar büyük ölçüde kısıtlanmış olur.
İzinler: Android, yüklediğiniz uygulamanın kapasitesini daha iyi anlayabilmeniz ve kendi tercihlerinizi yönetebilmeniz için bir izin sistemi sağlar. Bu şekilde örneğin; kısa mesaj gönderebilme izni isteyen bir oyun gördüğünüzde bu içeriği cihazınıza kurmayabilirsiniz.
Kötü niyetli yazılımı ortadan kaldırma: Android, kötü niyetli yazılımların platform değiştirmesini veya sizden saklanmasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Eğer cihazınız bu içerikten etkilenirse kolaylıkla kaldırılabilir. Ayrıca Android Market de gerekirse uzaktan telefon ya da tablet bilgisayarınızdaki kötü niyetli uygulamayı silebilme kapasitesine sahiptir.
ANDROID, Mühendislik Başkan Yardımcısı Hiroski Lockheimer
Muhtemel tehlikelerin büyük çoğunluğunu daha Android Market’te yayınlanmadan önce temizlemeyen Bouncer’ın algılayamadığı yazılımlar, antivirüs uygulamaları tarafından da farkedilemiyor. Bu yüzdenAntivirüs türündeki içeriklerin de yapabileceği birşey yok. Kötü niyetli yazılımların engellenebilmesi “sandboxing” tekniğiyle Android cihazlarımızla ve kullanıcıların yükledikleri uygulamalara dikkat etmeleriyle sağlanacaktır.
AndroidTürkiye‘nin ikinci yılını doldurduğu şu günlere kadar sürekli sizleri yüklememeniz gereken içerikler konusunda uyardık. Eğer ortaya çıkan veya Android Market’ten kötü niyetli olması sebebiyle kaldırılan uygulamalarla alakalı haberleri takip ederseniz bu yazılımların cinsel içerikli ya da popüler uygulamaların çakması olduğunu görürsünüz. Masum görünümlü uygulamalar, nadiren kötü niyetli damgasıyla kaldırılmaktadır.
Yüklediğiniz uygulamaların almak istediği izinlere de dikkat edin. Özellikle Root erişimi isteyen uygulamalar size çok daha fazla zarar verebilir. Bu tür içerikleri Android Market ya da güvenirliğini kanıtlamış kaynaklardan edinmenizi tavsiye ediyoruz.
Bizler her fırsatta siz okuyucularımızı uyarmaya devam edeceğiz. Bizi takip edin!

Yorumlar