Lazio - Fenerbahçe Maçına Sayılı Dakikalar...




Fenerbahçe - Lazio



1- Lazio mental açıdan en güçsüz seviyesinde
Pazartesi oynanan İtalya Başkent Derbisi'nde ezeli rakibi Roma ile 1 - 1 berabere kalan Lazio, sezon başından beriilk kez mental açıdan bu kadar yorgun ve dağınık.
Ligde üst üste aldığı kötü sonuçlardan sonra 2 ay önce çok iddialı olduğu 2.'lik hedefinden fazlasıyla uzaklaşan ve Şampiyonlar Ligi’ne katılma şansı da azalan Lazio, Roma derbisinde de taraftarını hayal kırıklığına uğrattı.
3 gün önce oynanan derbide Hernanes'in harika golüyle öne geçen Lazio, bizzat Hernanes'in savunmasına yardım etmek isterken yaptığı büyük hatadan sonra skor eşitlenince sahadan beraberlikle ayrılmak zorunda kaldı.
Maç 1 - 0'ken penaltı kazanan ama Hernanes'in belki de hayatında yaptığı en kötü vuruş nedeniyle penaltıdan faydalanamayan Lazio 1 - 1'den sonra çok çabalamasına rağmen skoru değiştiremedi. Üstelik hem fiziksel hem de mental açıdan bir maçtan daha fazlasını (hatta bir gecede 2 maç) oynamışçasına yoruldu, yıprandı.
2 - Klose ve Hernanes (+ Ederson ve Radu) % 100 fit değiller
Roma derbisine çok iyi başlayan ama tıpkı Fenerbahçe ile oynanan ilk maçta da olduğu gibi 60. dakikadan sonra yorulan Hernanes oyundan düştü. Sezon boyu Lazio teknik direktörü Petkoviç, UEFA Ligi ve İtalya Serie A'da sürekli rotasyona giderken sadece Hernanes'i neredeyse her maçta sahaya sürmüştü. Hem oyun kurucu özellikleri hem de gol yollarındaki usta işi asistçiliği ile Lazio takımının adeta % 51'i olan Hernanes, aşırı yoğunlukta maç oynamanın yorgunluk belirtilerini fazlasıyla sergiliyor. Roma ile oynanan derbiden önceki lig maçında da yorulup oyundan alınan Hernanes, sakat sakat oynuyor. Sakat sakat oynadıkça iyice yıpranıyor ve Şubat öncesindeki “süper Hernanes”e göre oyununu istikrarlı olarak 90 dakikaya yayamıyor. 
Hernanes'le beraber Lazio'nun en büyük hücum kozu olan Klose ise geçirdiği uzun ve ağır sakatlıktan sonra bir türlü tam olarak toparlanamadı. Roma derbisinde de 60. dakikada sakatlanıp oyundan alınan Alman golcü, ilerleyen yaşından da kaynaklanan bir sakatlıktan tam olarak dönememe sendromunu yaşıyor. Yaklaşık 1.5 aydır 90 dakika tamamlayamayan Klose bu gece de oyununu 90 dakikaya istikrarlı bir şekilde yayıp “asıl Klose kalitesi”ni gösterebileceği fizik-kondisyondan uzak.
Hâlihazırda 5 sakat (Konko, Floccari, Pereirinha, Dias, Brocchi) ve 2 cezalı (Mauri, Onazi) oyuncusu olan Lazio'da İstanbul'daki maçın ilk yarısının etkili isimlerinden olan Ederson da % 100 fit değil. Roma derbisinde Llujiç ve Candreva, Lazio'yu ayakta tutan isimler olurken, bu iki kilit oyuncu da adeta 2'şer maçlık oynayarak fazlasıyla yıprandılar.
Savunma hattında Petkoviç’in en çok güvendiği isimlerden birisi olan Rumen oyuncu Radu da % 100 fizik-kondisyon seviyesinden uzak. Roma ile oynanan derbinin son anlarında sakatlanıp oyundan alınan Radu’nun oynasa bile göstereceği performans soru işaretleriyle dolu. Halihazırda savunmanın sağ kanadında ilk 2 tercihi (Konko ve Pereirinha) oynayamayacak olan Lazio’da bir sıkıntı da savunmanın solunda gözüküyor.
3 - Fenerbahçe savunması "Marchetti degajları – pivot Kozak bağlantısı"nı artık çözdü
İstanbul'daki ilk maç 11'e 11 oynanırken Lazio zaman zaman Candreva'nın olduğu kanattan etkili akınlar geliştirmişti. Ancak asıl Fenerbahçe savunmasını daha çok zorlayan İtalyan ekibinin direkt kaleci Marchetti’nin degajlarıyla yarattığı pozisyonlar oldu. Belki de efsanevi Celtic kalecisi Pat Bonner’dan beri Avrupa futbolunun en uzun mesafeli ve tam adrese degajlarını atabilen kalecisi olan Marchetti, İstanbul’daki maçta Lazio’nun birçok atağını direkt başlatan isimdi.
Halihazırda UEFA Ligi’nin en golcü oyuncusu olan 1.92’lik Çek pivot santrfor Kozak’a yolladığı degajlar Fenerbahçe savunmasına havadan sıkıntılar yaratmıştı. Kadıköy’deki mücadelede hava toplarının % 80’inde başarılı olan Kozak, Egemen ve Yobo kadar indirdiği toplarda kademeye girmekte zorlanan Ziegler ve Mehmet Topal’a da zor anlar yaşatmıştı.
Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman pazartesi gecesi Klose’nin sakatlanıp yerine Kozak’ın oyuna girdiği Roma derbisinden itibaren Kozak’a karşı önlemler geliştiriyor. İlk maçta Kozak karşısında hava toplarında yeteri kadar etkili olamayan Egemen’in İstanbul’da % 50’de kaldığı hava topu kazanma oranını yükseltmesini istiyor. Egemen’in yanındaki Yobo’dan da Premier Lig’de oynadığı yıllardan edindiği hava topu egemenliğini sahaya yansıtmasını ve Egemen ile Mehmet Topal’ın kademesine de yardım etmesini talep ediyor. 

Yobo, İstanbul’daki maçta tek bir hava topu dahi kazanamamıştı. Kozak’ı pasifize etmek etkisini azaltmak için Yobo’ya da bu gece iş düşecek. Ama en azından kura çekildiğinden beri öncelikle Klose’yi savunmaya şartlanan Fenerbahçe savunması bu gece Kozak’a karşı mental açıdan daha hazır olacak.
4- FENERBAHÇE, YEMEMEK KADAR ATMAYI DA DÜŞÜNMELİ!
İlk maçtaki 2 – 0’lık skor önemli bir başarı ve avantaj kaynağı. Adeta turun kapısını yarı yarıya açan bu skordan sonra turun anahtarını kapıda unutmamak yani sadece savunmaya odaklanmamak gerek.
Tabii ki Sow önemli bir eksik ama artık sakatlığını tamamen atlatan Webo ve başta 2007 Şampiyonlar Ligi finali olmak üzere kariyeri boyunca birçok kritik Avrupa maçı oynayan Kuyt’un fırsatçılıkları belirleyici olabilir. 
İdeal isimlerinden yoksun ve yorgun Lazio savunması karşısında Webo ve Kuyt gol yollarında yaptıkları en iyi şey olan takipçilik ve tek vuruş özelliklerini maksimum düzeyde sergilemeliler.
Salih ilk 11’de başlatılmasa bile skor ne olursa olsun sahaya sürüldüğünde dikey pas çilingirliği ile sonradan oyuna girip maçın düğümünü çözecek formda ve yetenekte. Meireles son 2-3 maçtır nihayet toparladı. Bugün de İstanbul’daki maçta olduğu gibi usta işi şutlarını denemeli. Savunma kadar hücuma da destek vermeli.
“Cristian Baroni çarkıfeleği” ise inşallah Gladbach deplasmanındaki “10 üzerinden 9’luk Cristian Baroni formu”na denk gelir. Caner de İstanbul’da sonradan oyuna girip gizli kahramanlık mertebesindeki performansını sergilemeli ve mutlaka sinirlerine hâkim olup 90 dakika oyun disiplininden kopmamalı. Ne de olsa İtalya Serie A’nın ilk yarısının en iyi sağ kanatlarından Konko karşısında değil devşirme bir sağ bek olan Gonzalez’e karşı oynayacak.
Fenerbahçe savunma kadar hücuma da ağırlık vermeli. Maçın skoru hangi dakikada kaç kaç olursa olsun sadece defansif karakteri sergilemek turu gereksiz strese sokar.Fenerbahçe’nin atacağı 1 gol, yemeyeceği 3 golden çok daha değerli değil mi? Ne de olsa gol attıktan sonra 2 farklı yenilmesi halinde bile tur Fenerbahçe’nin olacak.

Yorumlar