Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin 49 İpucu !


Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin  49 İpucu !





1.    E-postalarınıza kısa cevaplar yazmaya gayret gösterin. Bu size ciddi bir zaman kazandıracaktır.

2.    Eğer yapılacak şey çok kısa sürede (örn. 2-3 dakika) halledilebilecekse, yapılacaklar listesine eklemek yerine şimdi yapın.

3.    Bir işi yapmakta zorlanıyorsanız, size yardımcı olabilecek bir arkadaş bulun ve beraber düzenli olarak işi yapmaya başlayın.

4.    Hemen dikkatinizi çeken işlere başlamayın; o iş acil olabilir ama önemli olmayabilir. Öncelik sıralaması yapın.

5.    Bir şey için endişe etmek ve o şey üzerinde gereksiz düşünmeler yapmak en büyük zaman kayıplarındandır. Endişelendiğiniz şeyleri bir kağıda yazın ve onları aklınızdan çıkarın.

6.    Bir gün için en fazla 6-8 arası öncelikli görev edinin. Bundan daha fazla öncelikli görev yazarsanız dikkatiniz çok dağılır. Daha az yapmak da iyidir, örneğin 1-2 görev.

7.    Bir ajanstan yarı veya tam zamanlı bir asistan tutmak işe yarayabilir.

8.    Haftada 3 kez, 20 ila 40 dakika arasında egzersiz yapabilirsiniz. Bu sizin kalbinizi güçlendirir, daha sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz ve daha rahat düşünebilirsiniz.

9.    Büyük bir yapılacaklar listeniz olabilir ama TAMAMINI yapmak zorunda değilsiniz! Bunun yerine “Benim için bugün hangileri daha önemli?” diye düşünün.

10.   Toplantılara her zaman vaktinde başlayın ve her toplantı için bir süre sınırı koyun. Süre bitiminde ne olursa olsun toplantıyı bitirin.

11.    Hayalleriniz ve fikirlerinizi gerçekleştirebilmeniz için, her adımda neler yapmanız gerektiğinin bilincinde olun.

12.    Sadece kontrol/etki edebildiğiniz şeylere odaklanın. Sizden ayrı işleri başkalarına veya Allah’a havale edin.

13.    E-posta için bir bilgisayar programı kullanıyorsanız, her e-posta geldiğinde size bildirim vermesin. Bu çok büyük bir dikkat dağınıklığına yol açar.

14.    Aklınıza gelen her fikir için, o fikri gerçekleştirmek üzere yapmanız gereken bir sonraki şeyi düşünün ve onu yapmaya başlayın.

15.    İşiniz sırasında bilgisayarda, internette gezinmek dikkatinizi dağıtma konusunda EN zararlı etmenlerden biridir. İnternette istediğiniz zaman gezinmeyin.

16.    Hedeflerinize ulaşmak için en büyük değişikliği neyin yapacağını belirleyin ve yarın sabah hiçbir işe koyulmadan o işi bitirin.

17.    Kişisel kullanım ve iş sırasında kullanım için ayrı hesaplar açın ve iş hesabınızı yalnızca işte, kişisel hesabınızı yalnızca boş vaktinizde kullanın.

18.    Kendinize şu soruyu sorun: Yaptığım şey benim gelirimi mi, yoksa çalıştığım şirketin kârlılığını mı arttırıyor?

19.    Her sabah uygulamak üzere, yaptığınız kısa ve sıradan işleri ve hatta sabah egzersizinizi de dâhil edeceğiniz bir rutin oluşturun.

20.    Yapılacaklar listenizdeki maddeler, gerçekten yapabileceğiniz şeylerden mi oluşuyor? Oluşmuyorsa, gerçekten yapabileceğiniz şeyler düşünün ve bunları yazın.

21.    Yapamayacağınız (veya önemsemediğiniz) işleri bir kenara yazın ve onları orada bırakın, daha fazla o işlere kafanızı takmayın.

22.    Hayatta yapmanız gereken her şeyi yapamayacağınızı kabul edin ve hatta bundan keyif alın. Her şeyi yapmaya çalışmak yerine en önemli işlerinize vakit ayırın; bu sayede çok daha etkin çalışabilirsiniz.

23.    Toplantı düzenliyorsanız, herkesin ayakta durduğu toplantılar düzenleyin. Emin olun, daha kısa ve konuya daha odaklı sürecektir.

24.    Hayatınızdan eleyebileceğiniz şeyleri belirleyin. Gereksiz zorunluluklarınızı, verdiğiniz sözleri, aldığınız görevleri yok edin.

25.    O gün belirlediğiniz en öncelikli konuya, daha sonra ikincil öncelikli konuya, daha sonra üçüncül öncelikli konuya… yoğunlaşın; bu sizin dikkatinizi toparlamayı kolaylaştırır. Bir görevi bitirmeden diğerina atlamayın.

26. Tüm projelerinizin bir listesini hazırlayın ve  her proje için atmanız gereken “bir sonraki adımları” ekleyin. Sonra bu “bir sonraki adımlara” göre bir öncelik listesi hazırlayın.

27.    Hayal edin: Yüzde yüz üretken bir günü nasıl geçirirdiniz? Günün nasıl geçeceğine, neler yapacağınıza, yapacaklarınızı nasıl yapacağınıza kadar tüm ayrıntıyı düşünün.

28.    Google’da daha etkin arama nasıl yapılır, öğrenin ki arama sonuçları arasında kaybolmayasınız.

29.    Aklınıza, yapmanız gereken bir şey geldiğinde, hemen yapılacaklar listesine bunu kaydedin ve kafanızdan çıkarın ki rahatlayabilesiniz.

30.    Dikkatinizi EN ÇOK dağıtan şeyi belirleyin. Zamanınızı en çok hangi eyleminiz harcıyor? Yapabilirseniz, bu eylemi hayatınızdan tamamen çıkarmayı deneyin.

31.    Bir işinizi tamamlamadan diğer işlerinize geçmemeye gayret edin. Yarım kalmış birçok işinizin olması, çalışmanızın etkin olmadığının bir işaretidir.

32.    Bazen bazı acil işlerinizi, günlük rutin (ama öncelikli) işlerinizi arka plana atarak bitirmeniz gerekebilir. Yine de bunu yapmamaya çalışın.

33.    Daha çok çalışmayın, daha akıllıca çalışın. Neyin en önemli olduğunu, en öncelikli işleri belirleyin ve bunlara göre daha önemsiz maddeleri ikinci planda değerlendirin.

34.    Yaptığınız işlerde takıldığınız yerleri belirleyip listeleyin ve sonra bu takıldığınız noktaları aşmak için neler yapabileceğiniz üzerinde kafa yorun.

35.    6 aylık, yıllık ve 2 yıllık hedeflerinizi belirleyin ve günlük önceliklerinizin bu hedeflere paralel olmasına özen gösterin.

36.    ”İki tavşanı birden kovalayan kişi, ikisini de yakalayamaz.” (Konfüçyüs) – Zamanınızı birden fazla işe ayırmayın, her seferinde bir işle uğraşın.

37.    Her hafta bir zamanınızı, kafanızdaki HER ŞEYİ yazmaya ayırın. Kafanızdakileri kağıda dökerseniz, zihinsel enerjinizden tasarruf edersiniz.

38.    Bir şeyi ertelemeye mi meyillisiniz? Eğer önemli bir görevse, bir sonraki adımı düşünün ve hemen şimdi onu yapın!

39.    Güne, e-postalarınızı okuyarak başlamayın. Bunun yerine en öncelikli işinizi yaparak başlayın güne.

40.    Bir sonraki gün için her akşam (veya o günün sabahında), en fazla 8 öncelikten oluşan bir yapılacaklar listesi hazırlayın.

41.    İşerinizi size hatırlatması için etkin bir araç kullanın. Google Takvim bu konuda interaktif bir ajanda olarak size yardımcı olabilir; yapmanız gereken işleri size kısa mesajla bildirebilir.

42.    Bir işle uğraşıyorken aniden aklınıza güzel bir fikir gelirse, bir yere not alın ve yapmakta olduğunuz işe devam edin, konsantre olun.

43.    Elinizden geldiğince, her seferinde TEK BİR İŞLE uğraşın. Odaklandığınız konuyu sık sık değiştirmek, etkin çalışmanızı engeller. Yalnızca önceliklerinize öncelik verin.

44.    Büyük projelerinizde, hiç kesilmeyecek 50 dakikanızı tek bir işe ayırın; sürekli kesilecek işlerle uğraşmayın.

45.    Kafanızdaki tüm görevleri bir yapılacaklar listesine işleyin. Bu, kafanızın rahat olması açısından önemlidir.

46.    E-posta gelen kutunuzu HER GİRİŞİNİZDE temizlemeyi ihmal etmeyin. Arşivleyin, silin, hızlıca yanıtlayın veya yapılacaklar listenize ekleyin ama gelen kutusunda kalmasın.

47.    Her gün uğraşacağınız işleri belirleyin ve ilk sıraya yaptığınız işi ilk olarak, ikinci sıradaki işi ikinci olarak… yaparak listeyi bitirin.

48.    Yapılacaklar listenizi tamamlamak zorunda değilsiniz! Bunun yerine HER ZAMAN en önemli işlerinize yoğunlaşın ve diğerlerini bitirmek için kendinizi kasmayın.

49.    Gerçekleştireceğiniz her proje için, projenizi devam ettirmek için atmanız gereken bir sonraki adımı planlayın ve bunu not alın.


Yorumlar