Uzaktan Eğitimi Zenginleştiren Araçlar

 ilgi çağı dediğimiz 21. yüzyılda iletişim, toplumun her katmanında yaşayan bireyler için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Günümüzde uydu, fiber optik, televizyon, radyo, bilgisayar, internet ve diğer bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler eğitimin yapısını ve biçimini etkilemekte, eğitimcileri yeni eğitim programları ve öğrenme-öğretme modelleri geliştirmeye zorlamaktadır.

Gelişmiş, gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkeler eğitim sistemlerini çağın şartlarına uygun yenileme ve geliştirme faaliyetlerini hızlı bir biçimde devam ettirmelidirler. Bu noktada uzaktan eğitim, dijital eğitim, ters-yüz edilmiş sınıflar önemli bir yere sahiptir. Uzaktan eğitim; zaman ve mekandan bağımsız, birçok eğitim kaynağına erişim fırsatı sunmakla beraber, bir çok öğrenci ve öğretmeni birleştirme yönüyle örgün öğretime göre daha esnek bir yapıya sahiptir.

Uzaktan eğitim, dijital eğitim, ters-yüz edilmiş sınıflar derken ülke genelinde Covid-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle örgün eğitime ara vermek zorunda kaldık. Eğitim teknolojileri çalışmalarını kurumlarında hali hazırda yürütenler ve sürece hakim olanlar planlamalarını ilk günden yapabiliyorken,süreci bir şekilde yürütmeyi başardılar.Ancak yapılan tüm planlamalarda eğitimin verimli olmasında en önemli 3’lü öğrenci, eğitim programı ve öğretmendir. Tabii ki süreci planlarken en önemli adımlardan biri olan, öğretmen eğitimlerini es geçmemek şart. Süreci her ne kadar idare, akademik ve eğitim teknolojileri koordinatörleri planlayarak yürütse de, ekran karşısında olacak öğretmenlerin kullanılacak teknolojiye tam hakimiyeti, sürecin verimliliği adına büyük önem arz ediyor. Unutmamak gerekir ki; öğrenci ile doğrudan etkileşime giren, öğretim ortamını oluşturan, aracı-gereci planlayan ve uygulayan öğretmendir. 

Milli Eğitim Bakanlığımızca da yapılan açıklamayla Pazartesi günü itibariyle birçok kanaldan uzaktan eğitim programları, zenginleştirilmiş içeriklerle tüm öğrencilerimize ulaşacak. Uzaktan eğitimin, sınıftaki bir öğretmenle düzenli olarak yüz yüze iletişim kurmadan uzaktan öğrenmenin bir yolu olduğunu biliyoruz.Peki ama çalışmalarına farklılık katmak ve  bireysel çabalarıyla bir şeyler yapmak isteyenlere bir başucu yazısı da benden gelmesin mi?. Alanda yıllardır yaptığım çalışmalar ve verdiğim öğretmen eğitimlerinde başarıya ulaşmış uygulamalarla dersleri farklılaştırmak adına neler mi yapabiliriz? Kullanmayı çok sevdiğim ve bu süreçte ücretli olan kaynaklarını ücretsize çeviren birçok uygulamayı sizler için derledim. Seri halinde bir kaç yazı şeklinde ilerlemeyi uygun görüyorum. Kısa açıklamalarla uygulamaları derleyip, 2.seri yazımda geniş açıklama ve uygulama örneklerini sizler için paylaşacağım.

Flipgrid

Sınıfınızı ters-yüz etmek ama aynı zamanda sesinizi tüm dünyaya duyurmak mı istiyorsunuz. O zaman Flipgrid, tam size göre bir uygulama. IOS,Android ve Desktop uygulaması mevcut. Tamamen ücretsiz oluşu ve min.15 sn.’den max.5 dk.’ya video çekimi ile ilerleyen süreçte, videolar çekim sonrası istenilen şekilde süslenerek ortak alana yükleniyor. Uygulamaya giriş yaptığınız anda “Enter a Flipcode” ya da “Educator Dashboard” geliyor, siz Educator Dashboard ile devam edip, “Add New Grid” ile ilk sorunuzu oluşturup, ekrana gelen Flipcode’u katılımcılarla paylaşmanız yeterlidir. Peki Flipgrid ile neler mi yapabilirim. Sizler için hazırladığım Flipgrid’i derslerde etkin kullanmanın 10 yolu  ile dersleri nasıl farklılaştırırım görseline göz atmanızı öneririm. (http://www.flipgrid.com)



Adobe Connect 

Adobe Connect sanal sınıfı, hızlı ve uzaktan eğitim için çözümler sunar ve neredeyse her yerden, hemen her cihazdan erişilebilir.  

“Adobe Connect for LearningAdobe Connect for Meetings ve Adobe Connect for  Webinars” olarak temelde kullanım amacına göre 3 ana başlığa sahiptir. Peki ama neden Adobe Connect?. Normalde ücretli iken Covid-19 salgını dolayısıyla eğitime ara verilmesinden dolayı 90 günlük deneme sürümünü 25 kişiyle sınırlı versiyonuyla herkesin kullanımına açtılar. Adobe Connect ile ders planlarken , öğrencileriniz sizi ister canlı ister banttan kayıt paylaşın mobil cihazlarından takip edemiyorlar, masaüstü bir cihaza ihtiyaçları var. Bilgilendirme kısmında buna dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum. Ücretsiz 90 günlük deneme sürümünü burayı tıklayıp indirebilirsiniz. 

Peki ama neden Adobe Connect kullanımı? 

  • Özelleştirilebilir – Özel bölmeler, görüntüler ve düzenlerle kendi sürükleyici deneyimlerinizi tasarlayın, sanal odanızı kişiselleştirin ve markalaştırın.
  • İlgi çekici – Diğer araçlardan farklı olarak kitle katılımını artıran ve ölçen yapısı ilgi çekici kılıyor. Çoklu sohbet bölmeleri, anketler, sınavlar, simülasyonlar, oyunlar ve daha fazlası ile oturumlarınıza etkileşim katın.
  • Güçlü – Sunum yapanların ve toplantı sahiplerinin canlı oturum sırasında sahnenin arkasında işbirliği yapmalarına olanak tanımak için Backstage ve Hazırlama Modundan yararlanın.
  • Kalıcı – Sanal odanızı bir kere oluşturun ve farklı içeriklerle hep kullanın.

 

Zoom

Dünyada en çok tercih edilen kurumsal video konferans, web konferans ve iletişim sistemdir.

Yenilikçi teknolojisi ile binlerce kurumsal ve bireysel kullanıcının tercihi olmuştur.

Düşük internet hızlarında kesintisiz ve kaliteli video görüşme, ekran, dosya paylaşımı gibi çok sayıda özellik sunar. Mobil cihazlardan sorunsuz erişim sağlar. Eğitim planlaması sürecinde ücretsiz versiyonunu 100 kişiye kadar kullanıma açması, ekran paylaşımına olanak tanıması ve 40dk.’lık bir ders kayıt imkanı tanımasıyla da açık ara fark atıyor. Ne mi yapmalısınız? Zoom’u indirip, ücretsiz kayıt olup derse başlamak. 




(https://zoom.us/)

Edpuzzle

(www.edpuzzle.com) Edpuzzle; flipped classroom uygulamalarında kullanılabilecek sanal sınıf uygulamalarından birisidir. Edpuzzle uygulaması ile internette bulunan herhangi bir videoyu kullanarak videoları düzenleyebileceğiniz, kendi sesinizle anlatım yapabileceğiniz, sesli notlar ekleyebileceğiniz ve öğrencileriniz için sorular ekleyip videolara eklenen sorulara öğrencilerin verdikleri cevapları gözden geçirebileceğiniz, oluşturduğunuz videoyu öğrencinin izleyip izlemediğini kontrol edebileceğiniz  kullanışlı ve ücretsiz bir sanal sınıf uygulamasıdır. İster videoyu siz hazırlayın, isterseniz hali hazırda bulunan videolardan seçin. 



Google Meet

(www.meet.google.com) :Meet, iş yerinden görüntülü görüşmeye katılmanın sıkıntılarını geçmişte bırakıyor. Bir toplantı oluşturup bağlantıyı paylaşmanız yeterli.Hızlı, pratik arayüzü ve akıllı katılımcı yönetimi sayesinde çok sayıda kişinin katıldığı görüntülü görüşmeler düzenlemek artık çok kolay. Bu süreçte neden uzaktan eğitim çalışmalarınıza destek vermesin ki, ekran paylaşımı ve sohbet seçeneğiyle de kalabalık görüşmeler için ideal. Meet, G Suite’le tam bir entegrasyon içinde çalışır. Böylece, toplantılara doğrudan bir Takvim etkinliği ya da e-posta davetinden katılabilirsiniz. Bilgisayardan, telefonla ya da konferans odasından katılmanız fark etmez. 

Playposit

(https://go.playposit.com/): Edpuzzle ile aynı özelliklere sahip gibi görünse de soru ekleme seçenekleri açısından daha geniş bir yelpazesi var.(Çoktan seçmeli, çok seçimli, doğru-yanlış, bağlantılı, anket şeklinde, açık uçlu, videoda istenilen zamana yönlendirme ve soruya resim ekleme). Playposit; kullanıcıya videoyu birden fazla izleme imkanı, videoyu ileri-geri alabilme ya da bir soruya cevap veremediğinde diğer soruya geçiş hakkı tanıyor. Video izlenip sorular cevaplandığında yine rapor şeklinde bir değerlendirme alabiliyoruz. 



Padlet

(www.padlet.com): Padlet çevrimiçi bir ilan panosudur, yani duyurular yapmak, notlar tutmak ve çevrimiçi beyin fırtınası yapmak için kullanılabilir.Padlet, fikir toplamak, paylaşmak ve daha sonra değiştirmek için harika bir yerdir. Yaşayan, nefes alan bir web sayfası gibi. Kullanıcılar Padlet notlarına bağlantılar, YouTube videoları, dosyalar ve resimler ekleyebilir. Onları hareket ettirebilir ve düzenleyebilirler.Uzaktan eğitim süresince, belirli başlıklar ya da sorular neticesinde tüm sınıfın bağlanıp içerik ürettiğini ve birbirlerinin çalışmalarına yorumlar bırakarak aynı dijital panoda zenginleştiklerini düşünsenize, eğer daha önce deneyimlemediyseniz, hemen bir pano oluşturun, ister QR Kod şeklinde ister link ile herkesi panoya bağlayın.

Wordwall

(www.wordwall.net) :  Wordwall sınıfta veya evde kullanım için çevrimiçi etkileşimli kaynaklar oluşturmanıza imkan tanır. Etkinlikler genellikle oyunlardır, ancak eşleştirme görevleri gibi daha standart ders kitabı etkinliklerini hayata geçirmek için de kullanabilirsiniz. Kim demiş, uzaktan eğitimde oyunlaştırma olmaz diye. Hem de bir çok başlıkta istediğiniz kadar oyunu 5dk.’da oluşturabilir ya da daha önceden oluşturulmuş örnekleri inceleyebilir, hatta oynayabilirsiniz. 

Nearpod

(www.nearpod.com) : Nearpod, öğretme ve öğrenme deneyimlerini 21. yüzyıl becerileri ve  teknoloji aracılığı


yla harika bir serüvene dönüştürüyor.Planlamada az, öğretmede daha çok zamanınız olsun. Dakikalar içinde etkileşimli dersler oluşturun. Mevcut dersleri (pdfs, jpegs, ppts) içe aktararak veya Sanal Alan Gezileri, İşbirliği panoları, Sınavlar, Anketler, Eşleştirme etkinlikleri ve daha fazlasına ulaşarak hazırlık süresinden tasarruf edin.Veya Google Slaytlar’dan başlayın, favori Nearpod etkinliklerinizi ekleyin. Bu kadar kolay.Anlık başlattığınız derslerle, kapsamlı ölçme ve değerlendirme yapma fırsatını da yakalayacaksınız. Öğretmenler canlı bir oturum paylaştığında, öğrenciler bir kod girerek tüm cihazlarından senkronize olarak derse bağlanabilirler. 

UZAKTAN EĞİTİMİ DESTEKLEYİCİ EKSTRA KAYNAKLAR İÇİN: 

  • www.powtoon.com (Dijital hikaye ve animasyon oluşturun.)
  • www.educreations.com (Dijital anlatım videoları çekin ve paylaşın)
  • www.sparkol.com (Whiteboard animasyon yazılımları hazırlayın.)
  • www.explaineverything.com (Ipad ile ders içeriği ve konu anlatımı hazırlayın.)
  • www.quizizz.com (Anlık ölçme ve değerlendime sağlar.)
  • www.khanacademy.org (Binlerce ders anlatım videosu ile dijital içerikler hazırlayın)
  • www.ed.ted.com (En sevdiğiniz TED-Ed Animasyonlarına, TED görüşmelerine veya YouTube’daki herhangi bir videoya etkileşimli sorular, tartışma konuları ve daha fazlasını ekleyin. Dersleri öğrencilerinizle kolayca paylaşın ve sonuçları izleyin.)
  • www.polleverywhere.com (Sınıfta ya da izleyicilerden anlık hızlı geri bildirim almak, anket yapmak amacıyla kullanılır.)
  • www.google.com/forms/about/ (Google Forms ile ister büyük, ister küçük her türlü bilgiyi toplar, organize eder, grafik şeklinde alabilirsiniz, derslerinizde ister giriş ,ister çıkış etkinliği olarak ve kullanılabilecek değerlendirme araçlarından birisidir.)

MUTLAKA DENEYİMLEMENİZİ ÖNERECEĞİM EKSTRA KAYNAKLAR:



Kaynak : egitimdeteknoloji.com/uzaktan-egitimi-zenginlestiren-araclar/

Yorumlar