Madeni Paralar ve Jetonlar Hakkında Neler Anlaşılmalı?
Bu satırları okuyorsanız ve kripto para piyasasıyla biraz ilgileniyorsanız, Bitcoin'i duymuş olmalısınız.
Bitcoinler ne olacak? Veya Ethereum'un Eteri? Altcoinler? Madeni Para ve Jeton kavramları? Yukarıdaki ürünler ve kavramlar gibi kripto para piyasasında çok daha fazlası.
Diğer birçok kavramın yanı sıra madeni paralar ve jetonlar vardır. Bu makale, madeni paraların ve jetonların ne olduğuna ve aralarındaki farklara odaklanacaktır.

Madeni paralar ve ötesi
Madeni paralar (altcoin veya alternatif kripto para birimi olarak da adlandırılır), kriptografik teknikler kullanılarak oluşturulan ve zaman içinde değer depolayan dijital paralardır. Bu bağlamda paranın dijital karşılığı anlamına gelmektedir. En bilinen madeni para örneği Bitcoin'dir. Bitcoin, güvenliğini sağlamak için kriptografi kullandığı için bir tür kripto para birimi olarak da bilinir. Fiziksel bitcoin yoktur. sadece herkesin erişebileceği bir halka açık defterde tutulan bakiyeler vardır. Tüm Bitcoin işlemleri, “madencilik” olarak bilinen bir süreç aracılığıyla muazzam miktarda bilgi işlem gücüyle doğrulanır. Öte yandan, Bitcoin herhangi bir banka veya hükümet tarafından verilmemekte veya desteklenmemektedir. Bireysel bir bitcoin bir emtia olarak değerli değildir. Bitcoin, işlem gördüğünde genellikle BTC olarak kısaltılır.
Bir başka madeni para örneği, Ethereum'un Eteri, ETH'dir. ETH, merkezi olmayan bir blok zincirinde çalışan genel amaçlı bilgisayar programları oluşturmak için akıllı sözleşmeler platformunun yerel parasıdır. Ethereum finansal verilere odaklanmaz. Bunun yerine, oyunlardan sosyal medyaya kadar her şeyi kapsayabilen rastgele program verilerine odaklanır. Ether, varlıkları göndermek/almak, varlıkları yönetmek, gaz ücretlerini ödemek ve ağdaki merkezi olmayan uygulamalar (dApp'ler) ile etkileşim kurmak için kullanılır.
Madeni paralar, para ile aynı özelliklere sahiptir: değiştirilebilir, bölünebilir, kabul edilebilir, taşınabilir, dayanıklı ve sınırlı arzdadırlar.
Madeni paraların ana özellikleri şunlardır:
- Herkese açık blok zincirine bağlılar - herkesin ağa katılmasına ve katılmasına izin verilir
- Gönderilebilir, alınabilir veya mayınlı olabilirler
Madeni paraların, para gibi davranmanın ötesinde herhangi bir işlevi yerine getirmesi amaçlanmamıştır.
Altcoin nedir?
O zamandan beri binlerce yeni altcoin veya alternatif para birimi oluşturuldu ve kripto ekosistemine eklendi. “Altcoin”, Bitcoin dışındaki herhangi bir kripto para birimini ifade eder. Ethereum en popüler altcoindir ve insanlar daha geniş blok zinciri ağından bahsederken tam adını (Ethereum) kullanır, ancak para birimini tartışmak için Ether'i (ETH) kullanır.
Fiyat izleme web sitesi CoinMarketCap'e göre, Şubat 2022 itibariyle 17.000'den fazla kripto para türü var. Bitcoin, toplam kripto pazarının neredeyse yarısını, Ethereum ise neredeyse dörtte birini oluşturuyor. Altcoinler kalan pazar payını işgal ediyor (kabaca %40).
Bu, meta veri deposunda değiştirilen binlerce başka madeni para olduğu anlamına gelir. Altcoinlerin ne olduğuna ve uzmanların neden çoğu yatırımcının Bitcoin ve Ethereum'dan başka bir şeye geçmesi gerektiğini söylediğine daha yakından bakalım.
"Altcoin" terimi, "alternatif paralar"ın kısaltmasıdır ve basitçe Bitcoin dışındaki kripto para birimleri anlamına gelir. Bitcoin'den sonra en popüler dokuz kripto para birimi şu şekildedir:
- Ethereum
- XRP
- ip
- kardano
- Puantiye
- yıldız
- USD Madeni Paralar
- Dogecoin
- Zincir bağlantı
- değiştir
Uzmanlar, Bitcoin'in oldukça spekülatif olduğuna ve altcoinlerin daha da spekülatif olduğuna dikkat çekiyor. En çok duyulan altcoin olan Ethereum, akıllı sözleşme yetenekleri ve değişmez belirteçler (NFT'ler) olarak bilinen dijital sanatın popülaritesi sayesinde 2015 lansmanından bu yana önemli ölçüde büyüdü.
Token farklı bir Coin türü mü?
Jetonlar belirli bir proje etrafında şekillenir. Jetonlar, proje ekosisteminde bir ödeme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ancak, madeni paralara benzer işlevleri yerine getiren dijital varlıklardır. Ancak asıl fark, sahibine ağa katılma hakkı da vermesidir. Jetonlar bir şirketin payını temsil edebilir, projenin işlevselliğine erişim sağlayabilir ve çok daha fazlasını sağlayabilir - yeni projelerin başlatılmasıyla jetonların bilinmeyen yönleri keşfedilir.
Dijital belirteçler birbirine benzer. Yalnızca belirli projelerin belirli kullanım durumları vardır.
Jetonlar bir varlığı veya yardımcı programı temsil eder. Bu nedenle güvenlik ve yardımcı program belirteçleri ayırt edilir. Güvenlik belirteçleri şirketin payı olacak şekilde tasarlanmıştır. Belirteçler, belirli davranışları teşvik etmek veya ücret ödemek için bir uygulamanın ekosisteminde "yararlı" belirteçler olarak hareket ettikleri kripto para piyasasının benzersiz bir köşesini işgal eder. Örneğin, Fitlich uygulaması size kalori yakarak jeton kazandırır.
Yeni bir kod oluşturmanız veya mevcut bir kodu değiştirmeniz gerekmediğinden, bir belirteç oluşturmak, bir belirteç oluşturmaktan daha kolaydır. Ethereum gibi herkesin token oluşturmasına izin veren blok zinciri tabanlı platformlardan standart bir şablon kullanın. sadece birkaç adım. Belirteç oluşturmak için bir şablon kullanmak, sorunsuz birlikte çalışabilirlik sağlar. Böylece kullanıcılar farklı jeton türlerini tek bir cüzdanda saklayabilir. Ethereum, belirteç oluşturma sürecini basitleştiren ilk platformdu.
Çözüm
Jetonlar sadece bir ödeme yöntemidir. Hisseler, bir şirketin veya şirket projesinin teknik incelemesinde yansıtılır. Jeton kullanımıyla kullanıcılar ürüne veya hizmete erişebilir ve diğer birçok işlevi (STEPN ve Fitlich uygulaması gibi) gerçekleştirebilir. Madeni paralar, bir şeyler almak ve satmak için kullanılabilecek para birimleridir. Jetonları jetonla satın alabilirsiniz, ancak tersi mümkün değildir. Madeni para, çalışma prensibi gereği bağımsız olarak çalışırken, proje ekosisteminde belirli bir kullanım alanına sahiptir.
Yorumlar
Yorum Gönder